SEPTEMBAR

8. septembar 1755.
Petrovaradin
PRVA SRPSKA SREDNJOŠKOLKA

Marta (Neškova) Jorgović (1742 — 1780) prva je Srpkinja koja je upisala i završila srednju školu. Na Malu gospojinu, 8. septembra 1755. godine (21. septembra po gregorijanskom kalendaru) upisala se u Petrovaradinsku roždestveno - bogorodičinu školu latinsko-slovensku, koju je kasnije nasledila današnja Prva srpska gimnazija u Novom Sadu. Srednjoškolsko obrazovanje je završila do 1757. godine. Podaci o njenom kasnijem životu uglavnom nisu sačuvani, ali je poznato da je u braku sa Jovanom Jorgovićem rodila četvoro dece. U narednim decenijama ostaće jedina Srpkinja sa završenom srednjom školom.

22. septembar 1854.
Vrdnik, Fruška gora
PRVA SRPSKA PESNIKINJA NA NARODNOM JEZIKU

Milica Stojadinović Srpkinja (1828 — 1878) bila je srpska književnica i prva pesnikinja koja je pisala srpskim narodnim jezikom, sledeći Vukovu reformu. Pohađala je Devojačku školu u Varadinu i govorila sedam jezika. Poznato je i da je svirala gitaru. Prve pesme objavljuje 1847. godine u Serbskom narodnom listu, kada je imala 19 godina, a prve zbirke će objaviti 1850., 1855. (u Zemunu) i 1869. godine (u Beogradu). Kada je 1862. godine počelo bombardovanje Beograda, a nakon incidenta kod Čukur česme, Milica je došla u grad i svedočila stradanju i junaštvu njegovih žitelja. Kako je o stanju u bombardovanom Beogradu pisala u Srcu i barikadama, a to svedočanstvo je iste godine objavio Madžarski dnevnik, pojedini istoričari je smatraju i prvom ratnom reporterkom u Srbiji. Pred kraj života se seli u Beograd, gde umire 1878. godine. 22. septembra 1854. godine završava pisanje poslednjeg nastavka svog dnevnika u stihu U Fruškoj gori, njenog najznačajnijeg književnog poduhvata. Do danas su sačuvana svedočanstva o Miličinim veoma bliskim odnosima sa Vukom Stefanovićem Karadžićem, Petrom Petrovićem Njegošem i knezom Mihajlom Obrenovićem.

NAPOMENA

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prešla je na gregorijansko računanje vremena 28. januara (odnosno, 15. januara po julijanskom kalendaru) 1919. godine. Pre ovog datuma, među srpskim stanovništvom, kako u Srbiji tako i van nje, korišćen je uglavnom julijasnki kalendar. Budući da su odstupanja brojna i uslovljena različitim društveno-istorijskim okolnostima, opredelili smo se da datume navodimo kako su zapisani u izvornicima.

ZNATE NEŠTO O ŽENAMA KOJE SU U SRBIJI BILE PRVE? PIŠITE NAM!

Molimo Vas da unesete puno ime i prezime.
Molimo Vas da unesete adresu e-pošte na koju želite da Vam odgovorimo.
Molimo Vas da u prazno polje upišete poruku.
Scroll to Top