MART

1. mart 2023.
Beograd
OSNOVAN CIGLA DESIGN

Proslavite rođendan sa nama! Očekuju vas vredni pokloni!

Saznaj više

28. mart 1848.
Magistrat, Novi Sad
PRVA SRPSKA PREDUZETNICA

Judita Horovic (1787 1857) je prva srpska preduzetnica, a trgovala je prehrambenom robom. Jedina je žena u popisu glavešina novosadskih jevrejskih porodica iz 1844. godine. Uz podršku nekolicine istomišljenica, 1848. godine podnela je zahtev novosadskom Magistratu za osnivanje prve ženske organizacije. Njen zahtev je iste godine odbijen, a organizaciju će, prema njenoj zamisli, osnovati novosadske Jevrejke tek 1876. godine. Novosadsko izraelitsko dobrotvorno žensko društvo radilo je bez prekida do Drugog svetskog rata.

24. mart 1929.
SANU, Beograd
PRVA SRPSKA SPIKERKA

Jelena Bilbija Lapčević (1902 1964) bila je književnica, prevoditeljka, novinarka, glumica i spikerka. Njen glas najavio je početak redovnog emitovanja Radio Beograda iz zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti. Nakon Drugog svetskog rata, tokom kojeg je emitovanje Radio Beograda bilo u prekidu, Jelena je još jednom najavila početak redvnog emitovanja programa Radio Beograda.

8. mart 1971.
FMU, Beograd
PRVA SRPSKA REKTORKA

Darinka Matić Marović (1937 2020) bila je srpska dirigentica, prva dekanica Fakulteta muzičke umetnosti i prva rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu u čak pet mandata (1898—1989), čime je ujedno postala i prva rektorka u ondašnjoj Jugoslaviji i Srbiji. Njena karijera neodvojiva je od akademskog ženskog hora Collegium Musicum, kojim diriguje od osnivanja 8. marta 1971. godine do kraja života. Tokom svoje 45 godina duge karijere dirigovala je preko 10.000 koncerata širom zemlje i sveta.

NAPOMENA

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prešla je na gregorijansko računanje vremena 28. januara (odnosno, 15. januara po julijanskom kalendaru) 1919. godine. Pre ovog datuma, među srpskim stanovništvom, kako u Srbiji tako i van nje, korišćen je uglavnom julijasnki kalendar. Budući da su odstupanja brojna i uslovljena različitim društveno-istorijskim okolnostima, opredelili smo se da datume navodimo kako su zapisani u izvornicima.

ZNATE NEŠTO O ŽENAMA KOJE SU U SRBIJI BILE PRVE? PIŠITE NAM!

Molimo Vas da unesete puno ime i prezime.
Molimo Vas da unesete adresu e-pošte na koju želite da Vam odgovorimo.
Molimo Vas da u prazno polje upišete poruku.
Scroll to Top