FEBRUAR

6. februar 1896.
Narodno pozorište, Novi Sad
PRVA SRPSKA DRAMATIČARKA

Danica Bandić Telečki (1871 1950) se tokom života proslavila kao autorka književnosti za decu. Šaljiva igra Emancipovane, iz rane faze njenog stvaralaštva, nagrađena je i štampana u Letopisu Matice srpske, a predstavlja prvu dramu jedne Srpkinje koja je odigrana u nekom pozorištu.

18. februar 1933.
Filozofski fakultet, Beograd
PRVA SRPSKA KLASIČNA FILOLOŠKINJA

Anica Savić Rebac (1892 1953) bila je srpska književnica, prevoditeljka, istoričarka i profesorka Univerziteta u Beogradu. Prevod Bajronovog speva Manfred, svoj prvi prevod, objavljuje 1905. godine, kada je imala svega 13 godina, a uporedo se bavila i autorskim pisanjem inspirisana antičkom književnošću. Pesme Pan i Renesans objavljene su u časopisu Brankovo kolo 1906. godine. 1910. godine upisuje klasičnu filologiju na Univerzitetu u Beču, a diplomirala je na Univerzitetu u Beogradu po okončanju Prvog svetskog rata. Do udaje za Hasana Rebca, ministra u Kraljevini SHS, živela je u Novom Sadu, a par se 1922. godine seli u Beograd. Do 1930. godine radi u Trećoj ženskoj gimnaziji, kada se sa suprugom seli u Skoplje. Doktorske studije završila je 1932. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a 18. februara 1933. godine promovisana je u doktorku filozofije. Nakon Drugog svetskog rata kratko je radila u Četvrtoj ženskoj gimnaziji, a potom odlazi u Sarajevo. Promovisana je u vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu 1946. godine. Za njom je ostala zbirka poezije Večeri na moru, brojni prevodi Tomasa Mana, Njegoša, Šelija, Bajrona i drugih, nedovršena studija Antička estetika i nauka o književnosti, koja obuhvata i njenu doktorsku disertaciju Predplatonska erotologija. Njene antičke studije, rasute po brojnim časopisima, prikupio je Predrag Vukadinović i objavio u knjizi Helenski vidici.

NAPOMENA

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prešla je na gregorijansko računanje vremena 28. januara (odnosno, 15. januara po julijanskom kalendaru) 1919. godine. Pre ovog datuma, među srpskim stanovništvom, kako u Srbiji tako i van nje, korišćen je uglavnom julijasnki kalendar. Budući da su odstupanja brojna i uslovljena različitim društveno-istorijskim okolnostima, opredelili smo se da datume navodimo kako su zapisani u izvornicima.

ZNATE NEŠTO O ŽENAMA KOJE SU U SRBIJI BILE PRVE? PIŠITE NAM!

Molimo Vas da unesete puno ime i prezime.
Molimo Vas da unesete adresu e-pošte na koju želite da Vam odgovorimo.
Molimo Vas da u prazno polje upišete poruku.
Scroll to Top